Bandenlabel: zo zou het moeten werken

Vanaf 1 november 2012 zijn alle Europese verkooppunten van autobanden verplicht om het Europees bandenlabel te voeren. Het bandenlabel geeft informatie over het brandstofverbruik, de veiligheid en de geluidsproductie die horen bij een bepaalde band. De bedoeling hiervan is, om consumenten een bewuste keuze te laten maken.

Waar komt u het bandenlabel tegen?
Alle personen- en bestelautobanden die op een verkooppunt zichtbaar zijn voor de consument moeten zijn voorzien van een labelsticker op het loopvlak van de band. Bandenverkopers moeten vóór de aankoop van een band informatie over het label aan de consument geven. De informatie rond het bandenlabel moet gepresenteerd worden bij of op de rekening. Het label moet zichtbaar zijn in promotiemateriaal  van de band (folders e.d.) en op de website.

***   ja ... ook voor ons was/is dat wel even schrikken   ***

Moeten alle banden voorzien zijn van een bandenlabel?
Nee, dat hoeft - gelukkig - niet. De regelgeving geldt voor personenwagen-, bestelwagen- en bedrijfsvoertuigbanden met een aantal uitzonderingen.

Uiteraard is RTS Holland hier ook druk mee in de weer en gebleken is dat wij veel banden verkopen die niet onder deze Brusselse regels vallen. Uiteraard veranderen de regels constant, die regels komen immers vanuit Brussel waarvan ze vaak niet weten hoe deze - zowel nationaal als Europees - toegepast moeten worden.

***   lastig dus   ***

De uitzondering - voor het niet hebben van dit EU bandenlabel - geldt voor de volgende banden:

vernieuwde banden, Professional-Off-Road-banden (POR-banden), banden voor competitiedoeleinden, banden met spikes, reservebanden met een T-markering, banden die ontworpen zijn voor voertuigen die vóór 1 oktober 1990 zijn geregistreerd, banden met een maximaal toelaatbare snelheid van 80 km/uur en banden waarvan de hieldiameter kleiner is dan 254 mm (10 inch) of groter is dan 635 mm (25 inch). Daarnaast vallen gebruikte (eerder gemonteerde) en zo goed als nieuwe banden (i.m.o. betekent dit ook gebruikte banden) buiten de Europese regelgeving.

 

© 2011 - 2021 offroadbanden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel