Lichtmetalen velgen: meer dan het uiterlijk alleen

Lichtmetalen velgen - vaak sportvelgen genoemd - geven een moderne en sportieve look aan uw auto. Niet alleen hebben lichtmetalen velgen een impact op het uiterlijk van de wagen, ze hebben ook invloed op de kwaliteit van het rijden. Tegenwoordig zijn bijna alle velgen van lichtmetaal en worden gemaakt van een lichtgewicht staallegering. Deze legering is vaak een mengsel van aluminium en andere staalsoorten om zo een lichte en zeer sterke, stevige velg te creëren. LM velgen zijn een stuk lichter in vergelijking met stalen velgen en dat heeft zo zijn voordelen. Het brandstofverbruik wordt iets verminderd, de remmen worden wat minder snel oververhit door betere afvoer van warme lucht. Al die kleine dingen verbeteren de prestaties van uw SUV 4x4 auto en geeft veel comfort. 

Gegoten velgen
Het meerendeel van de beschikbare velgen zijn gegoten (casted) velgen. Dit betekent dat de velgen met behulp van een mal zijn gegoten en vervolgens zijn afgewerkt (afgedraaid, afgeslepen). Dankzij de korte productietijd zijn gegoten velgen goed betaalbaar.

Gesmede velgen
Deze velgen worden door een mal geperst (forged) uit een massief blok lichtgewicht metaal. Dit proces neemt veel tijd in beslag en vormt meer restmateriaal, waardoor de velgen duurder zijn dan gegoten velgen. Het voordeel is dat er minder materiaal nodig om tot een gelijke sterkte te komen met als resultaat lichtere velgen (smeden is sterker dan gieten).

Naast lichtmetaal worden er ook andere materialen gebruikt om velgen te maken. Voorbeelden zijn magnesium (zeer licht van gewicht, maar ook zeer prijzig) en carbon (eveneens zeer licht van gewicht, maar ook zeer prijzig). De meeste velgen worden gespoten. Een afwerking die veel wordt gebruikt bij tweedehands velgen of gebruikte velgen is poedercoating. Verchroomde velgen zie je in Nederland amper, maar in Amerika des te meer. Als laatste kunnen velgen gepolijst worden wat een hele mooie, exclusieve maar ook dure afwerking is. Bovendien hebben gepolijste velgen snel de neiging te oxideren in de winter, omdat pekel en vocht zich onder de lak vreten. Wij raden u ten zeerste aan om gepolijste velgen gedurende de wintermaanden te demonteren en te vervangen door stalen velgen met bijvoorbeeld winterbanden.

 

Sorteer op
© 2011 - 2021 offroadbanden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel