Loadindex oftewel het draagvermogen van autobanden
Wat betekent het banden draagvermogen?
Het draagvermogen van een autoband geeft de maximum toegelaten belasting aan, het aantal kilo’s dat een band mag dragen. Wanneer u weet wat het draagvermogen van uw autobanden is, dan weet u hoeveel gewicht u op de banden mag uitoefenen; dus hoe zwaar de auto + bagage mag zijn. Het draagvermogen geeft u informatie om te voorkomen dat u uw auto niet overbelast.

Wat gebeurt er bij overbelasting?
Hier zult u in eerste instantie misschien niets van merken. Maar.... uw banden zullen duidelijk sneller slijten en de kans op een klapband is veel groter. Dit wordt alleen nog maar erger wanneer er meerdere factoren niet goed zijn. Bijvoorbeeld een te lage luchtdruk, een te hoge snelheid, hoge buitentemperaturen etcetera. Niet alleen de autobanden hebben hieronder te lijden, ook uw auto wordt heel gevoelig voor zijwind en spoorvorming op de weg en bovendien krijgt u sneller last van overbelaste remmen.

Waar staat de loadindex aangegeven?
De loadindex - vaak samen met de snelheidsindex - staat aangegeven op de wang van de autoband. In onderstaande afbeelding ziet u cijfers en letters op de zijkant van de band staan, in dit voorbeeld: 100W. De combinatie van 100W geeft hierbij de loadindex (100) en de snelheidsindex (W) van de band aan.

De maximale loadindex van uw auto berekenen
Met het cijfer uit voorgaand voorbeeld kunt u aan de hand van de tabel het maximale draagvermogen van de band opzoeken. Zoals u kunt zien is in het voorbeeld de loadindex 100. Volgens onderstaande tabel is het  maximale draagvermogen van deze band dan 800 kilo.  In de meeste gevallen heeft een auto 4 wielen en het  maximale draagvermogen van uw auto is 4 banden vermenigvuldigen met het max. draagvermogen per band.
De maximale loadindex van deze band is 800 kilo, voor de hele auto (4 x 800 kilo) 3200kg.

De minimale loadindex van uw banden berekenen
Weet u de toegestane max. massa van uw auto? (dit staat vaak aangegeven op het kentekenbewijs vau uw auto). Dan kunt u zelf uitrekenen welke loadindex de banden minimaal moeten hebben om gemonteerd te mogen worden. Als voorbeeld: De max. toegestane massa van uw auto is 2510 kilogram en deel dit door 4 (aantal banden). U komt dan op 627,5 kilo uit. Aan de hand van onderstaande tabel ziet u dat de minimale loadindex van de autobanden minimaal 92 (loadindex 92 = 630kg) moet zijn. Dit is dus de max. toegestane massa van de auto, dus inclusief bestuurder en bijrijders en extra bagage.

Hieronder de loadindex in tabelvorm, deze kunt u ook downloaden via de volgende loadindex-link hier

 

 

 

© 2011 - 2021 offroadbanden | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel